Mennyibe kerül ha adunk/veszünk???

2022.07.20

Eladás-adófizetés:

Az ingatlan eladásánál és vásárlásánál is számolni kell adózási és illetékköltségekkel. Röviden összefoglalva: az eladónak személyi jövedelemadót, vevőként pedig illetéket kell fizetni. De nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben:

Mikor kell ingatlanadót fizetnem ingatlan eladás után?

Az ingatlanadót akkor kell fizetnünk, ha az eladásból nyereség keletkezett - tehát ha veszteséggel értékesítettük az ingatlant, annak nincsen adóvonzata. Fontos tudnivaló még az is, hogy az ingatlan megszerzését követő 5. évtől már nem kell adózni. Adómentes még a váláskor a házastárs által megváltott ingatlan után fizetett összeg, és a magánszeméllyel kötött tartási, öröklési, életjáradéki szerződés során az ingatlanért cserébe kapott érték.

Az ingatlan eladás után jövedelmünk keletkezik, az szja mértéke pedig 15%. Az adóalap a következőképpen alakul: eladási ár – vételár – elszámolható költségek = adóalap. Ez azt jelenti, hogy ha az ingatlan eladásához kapcsolódtak költségeink, például a hirdetési díjak, az ingatlanközvetítői jutalék, ügyvédi költség, akkor ezeket elszámolható költségként levonhatjuk az adóalapból. Ezen kívül az értéknövelő beruházás is elszámolható költséget jelent.

 

Vásárlás-illeték fizetés:

A vételár 4%-a a vagyonszerzési illeték, amit a földhivatali bejegyzés után a NAV állapít meg. Az egyenesági rokonok, házastársak közötti adásvétel viszont illetékmentes. Ha egy adott ingatlannak csak egy hányadát – például az 50%-át – szerezzük meg, akkor az illeték mértéke is ekkora lesz.

Vannak-e kedvezmények az illetékfizetésben?

Szerencsére van néhány kedvezmény, ami csökkenti az illeték összegét. Ha például ingatlant veszünk, és az ezt megelőző három, vagy ezt követő egy éven belül másik ingatlanunkat eladjuk, akkor a forgalmi értékek különbözete után kell csak illetéket fizetni. Így ha kisebb értékű lakás eladása után nagyobb értékűt veszünk, a különbözet után kell csak 4%-os illetéket fizetni. Ha viszont kisebb értékű lakást vásárolunk, egyáltalán nem kell illetéket fizetni.

Ha telektulajdont szereztünk, azzal a feltétellel lesz illetékmentes, ha vállaljuk, hogy 4 éven belül lakóházat építünk rá, amelyben a lakás alapterülete eléri a beépíthetőség 10%-át.

2021. január 1-től mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakásvásárlás, ha az családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felhasználásával történik.

További írásaink megteintése »

HIRDETÉSFIGYELÉS:

Adja meg e-mail címét, és mi értesítjük ha a beállított keresési feltételeknek megfelelő ingatlan kerül adatbázisunkba

Ár (millió Ft):

Alapterület (㎡):

Szobák száma (db):